Professionals de la Fundació Hospital Sant Bernabé participen en una missió sanitària al Camerun

Jueves, 24 Septiembre, 2015

 

  • Es fa una campanya per recollir donacions per  comprar material sanitari i fàrmacs, i pagar la despesa sanitària de pacients sense recursos
  • Hi participen 3 metges i una infermera de Berga, juntament amb professionals de l’Hospital Universitari de Vic i de l’Hospital Clínic de Barcelona

 

Del 10 al 31 d’octubre, personal de l’Hospital Sant Bernabé de Berga participarà en una missió quirúrgica a l’Hospital Saint Dominique de Djunang al Camerun.  El grup de cooperants forma part d’un equip multidisciplinari juntament amb l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital Clínic de Barcelona. L’objectiu principal d’aquest viatge és impulsar el funcionament del bloc quirúrgic mitjançant una missió liderada per un equip de voluntaris espanyols de diferents especialitats que portin a terme una tasca tan assistencial com formativa.

 

L’equip berguedà que forma part d’aquesta missió solidària, i que hi destina voluntàriament les seves vacances i es paga les despeses del viatge, està format per: Dr. Canudas, anestesiòleg; Dr. Romaní, cirurgià plàstic; Dr. Penovi, oftalmòleg; i Carme Grau, diplomada en infermeria. En aquesta ocasió l’equip ha de comprar material sanitari i fàrmacs. És per aquest motiu que es demana la col·laboració econòmica de tothom qui ho vulgui. Les aportacions serviran també per pagar la despesa sanitària de pacients sense recursos.

 

Per tal de recollir fons, s’han posat unes guardioles en diferents punts de l’hospital (Urgències, Ingressos, Consultes Externes i Farmàcia) perquè tothom qui ho vulgui pugui fer les seves aportacions. Hi seran fins al dia 8 d’octubre. Posteriorment es farà pública la recaptació econòmica que s’hagi assolit i en què s’hauran invertit aquests diners.

 

 

La fundació Recover, Hospitales para Àfrica

 

Aquesta missió es portarà a terme a través de la Fundació RECOVER, Hospitales para Àfrica, que és una institució espanyola privada, laica i sense ànim de lucre que des del 2007 es dedica a la cooperació internacional per al desenvolupament en el sector sanitari a Àfrica subsahariana.

 

La seva tasca sorgeix de la idea que un sistema sanitari és fonamental per una vida digna, per tant, neix amb la finalitat de recolzar el desenvolupament de l’assistència sanitària en països africans on la sanitat no només no és gratuïta, sinó que és extremadament cara.  Per aquest motiu, la fundació RECOVER ofereix una atenció sanitària de qualitat a preus accessibles i de forma sostenible en el temps.

 

Per aconseguir aquest objectiu es té un model de treball que defineix les activitats a realitzar durant 5-7 anys per  aconseguir el desenvolupament de l’hospital Africà i sempre perseguint l’objectiu que acabi gestionant-se de forma autònoma. Aquest model inclou diferents formes d’actuació com:

  • Construcció o rehabilitació d’infraestructures sanitàries, hospitals que hagin pogut quedar abandonats per falta de gestió, corrupció... D’aquí surt el nom de la fundació Recoverer, “RECUPERAR”.
  • Dotació d’equipament mèdic per l’hospital, ja sigui a partir de provisió de fons per a nou equipament com donacions d’equips de segona mà.
  • Formació del personal local a tots els nivells, tant sanitari com en gestió hospitalària. La formació és un punt clau en el procés.
  • Ajuda en la definició de processos interns, de la forma de treballar, protocols, gestió en diferents àrees...
  • Recolzament als professionals de l’hospital perquè tinguin connexió amb metges espanyols voluntaris per via de teleassistència.
  • Prevenció sanitària que inclogui una educació per la salut des de l’hospital però també des de les escoles de la zona.
  • Evacuació de malalts incurables d’Àfrica cap a Espanya per ser tractats

 

Per poder aconseguir totes aquestes formes d’actuació, és necessari tasques de captació de fons, aconseguir acords amb els hospitals i aconseguir donacions d’equipament de segona mà i material específic per a les campanyes com la que actualment s’està portant a terme.

 

 

Perquè aquest projecte?

  • Uns 5.000 milions de persones, gairebé 2/3 de la població mundial, no tenen accés o no es poden permetre una cirurgia adequada o una anestèsia quan ho necessiten
  • El 32,9% de les morts del 2012 va ser per problemes que podien haver estat tractats amb cirurgia, una xifra que supera el número de morts per sida, tuberculosis i malària junts.
  • Dels 313 milions d’operacions que es practiquen cada any, només 1 de cada 20 son en països més pobres, on viu més d’un terç de la població mundial

 

 

La col·laboració de la Fundació Recover amb l’Hospital Saint Dominique de Djunang va començar el 2009, quan aquest centre era una infraestructura abandonada, situada en una àrea rural a 6 km de Bafoussam. Des del principi i fina a l’actualitat l’hospital gairebé ha duplicat el número de pacients atesos amb gairebé 9.000 a finals de l’any passat, i disposen de 50 llits i 28 persones en plantilla. El 2014, 25 voluntaris van treballar en 12 projectes tan sanitaris com de gestió, i 3 professionals de l’hospital  van disfrutar de beques de formació (tres a Àfrica i un a Espanya).

Camerun